AVPU Skalası

0

AMAÇ: Hastane öncesi birincil değerlendirmede bilinç değerlendirilmesi yapılırken AVPU skalası konusunda bilgi ve beceri kazanmak
ÖĞRENİM HEDEFLERİ:
  • AVPU skalası



Hastane öncesi acil bakımda hastanın basit uyaranlara verdiği cevabın değerlendirilmesi ve verdiği cevabın etkinliği değerlendirilmelidir. Birinci değerlendirmede bilinç değerlendirilmesi yapılırken basit uyaranlara olan cevap ingilizce baş harflerinin akronimiyle oluşturulmuş  "AVPU" skalası ile yapılmalı ve ardından etkinliğini yere, kişiye ve zamana oryantasyonunun değerlendirilmesiyle devam edilmelidir.

A: Alert (yere, kişiye ve zamana oryante): Hasta tam bir uyanıklık halindedir ve çevresinde olup bitenleri takip edebilir. Herhangi bir uyarana ihtiyaç duymadan çevredekilerin kim olduğunu, nerede olduğunu ve hangi zamanda olduğunu açıkça ifade edebilir durumdadır. Bilincin açık olması; kişi,yer ve zaman oryantasyonunun tam olması demektir. (GKS ~ 12-15)

V: Verbal (Sözlü) uyaranlara cevap verme: Sizin verdiğiniz basit sözlü uyarana (ismiyle seslenme, omzuna dokunarak seslenme gibi) tepki vermesidir. Uyarana devam edilmediğinde eski bilinç durumuna geri döner. Çevresinde olanları takip edemez. Oryantasyonu tam olmamakla birlikte yanıtları mantıklıdır. Örneğin; ismini, zamanı, içinde bulunduğu mekanı tarif edememesine rağmen ayağını kaldırması istendiğinde kaldırabilmesi gibi.(GKS 12-15)

P: Painful (Ağrılı) uyaranlara cevap verme: Sözlü uyaranlara yanıt vermeyen hastaya basit ağrılı uyaranlar verilmelidir. Ağrılı uyarana yanıt farklı düzeylerde olabilir. Herhangi bir cevap unsuru hastanın"P" düzeyinde olduğunu gösterir. Ağrılı uyarı, yetişkinlerde omuz bölgesinden sıkarak yapılmalı asla çok ağrılı bir uyarı yapılmamalıdır. (Tokat atılmamalıdır.) (GKS 6-9)

U: Unresponsive (Cevapsız): Sözel ya da  ağrılı uyarılara hiçbir şekilde yanıt alınamaması, AVPU sklasına göre "U" (Unresponsive)  bilinç durumu kapalı kabul edilir. Tam bir yanıtsızlık söz konusudur.

AVPU skorlaması basit mental durum hakkında hızlı bilgi verir. Ancak mental durumun fizik muayene aşamasında daha detaylı bilinmesi gerekir. Bu nedenle Glaskow koma skoru daha detaylı bir bilinç düzeyi konusunda yardımcı olur.

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen yorum yaparken aşağıdaki maddelere dikkat ediniz.
1. Lütfen yaptığınız yorumların içerik ile ilgili olmasına özen gösterin.

2. Spam, reklam, küfür ve sağlık çalışanlarına hakaret içerikli yorumlar tarafımca silinecektir.

3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için İletişim sayfasını kullanabilirsiniz.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kabul Et !) #days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha Fazla Bilgi Edinin
Accept !