AMAÇ: İlkyardımın Temel Uygulamaları konusunda bilgi ve beceri kazanmak
ÖĞRENİM HEDEFLERİ:- ilkyardımın tanımı
- ilkyardımın amacı
- ilkyardımcının özellikleri
- ilkyardımcının görev ve sorumlulukları
- ilkyardım çantası
- Yaşam kurtarma zinciri
- ilkyardımın tanımı
- ilkyardımın amacı
- ilkyardımcının özellikleri
- ilkyardımcının görev ve sorumlulukları
- ilkyardım çantası
- Yaşam kurtarma zinciri
Yaşam boyunca kendimizde ya da çevremizde pek çok hastalık , yaralanma durumuyla büyük hasara ve can kaybına neden olan kaza haberleri ile karşılaşıyoruz. Meydana gelen bu kazalarda sakatlanma ve ölümlerin nedenlerinden biri, hasta ve yaralılara müdahale eden kişilerin ilk yardım uygulaması bilmemesi ya da ilk yardımın zamanında , doğru teknikle yapılmamasından kaynaklanıyor. Araştırmalara göre erken ve doğru yapılan ilk yardım uygulamalarında kurtarılacak hayat sayısı artmaktadır. Bu sebeple ilk yardımı uygulayan kişi olay sırasında yapılmaması gerekeni engelleyerek de hayat kurtarır. Çünkü yapılacak yanlış uygulamalar veya yanlış taşıma , sakatlıklara yada ölümlere sebep olabilir. İlk yardımın temel uygulamasını kavrayabilmek için öncelikle ilk yardımla ilgili temel kavramların anlaşılması gerekir. Birlikte kavramları inceleyelim ;
İlk Yardım : Herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda tıbbi yardım sağlanıncaya kadar hayatın kurtarılması veyahut durumun daha kötüye gitmesini önleyebilmek amacıyla olay yerinde tıbbi araç gereç aranmaksızın , mevcut araç gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır.
İlk yardımın amacı yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak , hasta ve yaralının durumunun kötüleşmesini engellemek , iyileşmeyi kolaylaştırmaktır.
Hastalık ve kaza nedeniyle sağlığın tehlikeye girdiği durumlarda tıbbi yardım sağlanıncaya kadar tıbbi araç gereç aranmaksızın , ilaçsız uygulama yapan , en az temel ilkyardım kursu alarak ilk yardımcı sertifikası almış kişilere ilkyardımcı denir.
İLK YARDIMCININ ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Öncelikle ilk yardımcı ilkyardım kursunu bitirmiş ve sertifikasını almış olmalıdır. Bunun yanı sıra kendine güvenen, sakin, soğukkanlı olabilmelidir. Çünkü olayın meydana geldiği alan genelde kalabalık ve heyecanlı , telaşlı insanların olduğu yerlerdir. İlk yardımcı olayı sakin ve doğru yönetebilmelidir. En kısa sürede doğru olarak tıbbi yardım birimine (112) bildirmelidir.
İLK YARDIMCININ GÖREV VE SORUMLULUKLARI NELERDİR?
İlk yardımın bir insanlık görevi olduğuna inanarak ilk yardım uygulayabilmelidir. Bu sebeple çevredeki sağlık kuruluşlarını tanıması ve ülkenin sağlık sistemi hakkında bilgi alması gerekmektedir. İlk yardımla ilgili yenilikleri takip etmeli ve olayları hızlıca değerlendirip olay yerini organize etmelidir.112'ye doğru ve net bilgi vermeli gelen ekip arkadaşlarına gerektiği yerde yardım edebilmelidir.
İLK YARDIM ÇANTASI
İlk yardım çantası , olay yerinde iilk yardım uygulamasında kullanılabilecek basit malzemeleri içinde bulunduran çantamızdır. İnsanın her yerde kaza yapabileceği olasılığı düşünülerek değerlendirilmiştir bu sebeple zaman zaman kontrol edilmeli ve eksikler tamamlanmalıdır. Daima kolay ulaşılabilen bir yerde bulunmalıdır ve amacına göre isim alır.
Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları İle Muayenelerine Dair Yönetmelik doğrultusunda araçlarda aşağıda verilen ilk yardım malzemelerini bulundurmak zorunludur.
- 1 adet otomatik turnike,
- 1 adet flaster,
- 2 adet büyük sargı bezi,
- 3 adet üçgen sargı bezi,
- 10 adet çengelli iğne,
- 1 adet paslanmaz makas,
- 10 adet yara bandı,
- 2 adet cerrahi eldiven,
- 1 kutu gaz kompresi,
- 1 adet antiseptik solüsyon,
- Suni solunum maskesi,
- El feneri,
- Düdük,
- Yanık örtüsü,
- Hidrofil pamuk.
YAŞAM KURTARMA ZİNCİRİ NEDİR ?
- Halka - Sağlık kuruluşuna haber verilmesi
- Halka - Olay yerinde Temel Yaşam Desteği yapılması
- Halka - Ambulans ekiplerince müdahaleler yapılması
- Halka - Hastane acil servislerinde müdahale yapılmasıdır.
- Hasta ve yaralının bilinci kapalı ise
- Bilinci açıksa bile ciddi bir yaralanması olmuşsa
- Solunum güçlüğü , göğüste basınç ve ağrı hissi
- Kanaması varsa
- Karında ağrı ve sertlik
- Kusma , baş ağrısı , konuşma güçlüğü varsa
- Zehirlenme belirtileri
- Baş , boyun , omurga travmasından şüpheleniyorsa
- Kırıklarda
- Yangın ve patlamalarda , Elektrik çarpması ve Trafik kazalarında
ACİL ÇAĞRI YAPILMASI
- 112 Acil tıbbi yardım birimi aranır.
- Adınız ve soyadınız
- Aradığınız telefonun numarası
- Kesin yer ve adres, etrafta çok bilinen bir yerin adı
- Olayın ne olduğu
- Olaydan etkilenen kişi sayısı
- Kazazedelerin durumları ve yapılan ilk yardım müdahaleleri söylenmelidir.
Proje için çok faydalı oldu teşekkürler emeğinize sağlık ��
YanıtlaSil-Elife
teşekkür ediyorum.
Sil